25 Μαρτίου 2009

Και η ζωή μας μια επέτειος φριχτή


Και η ζωή μας μια επέτειος φριχτή
Τα φώτα κάηκαν
Και τέλειωσε η γιορτή

Σήμερα, μέρα που είναι, λέω αναιδέστατα να βγάλω τη γλώσσα μου σε όλη αυτή τη νοοτροπία που μας ανάγκασε να μάθουμε την ιστορία μας ως μια σειρά από χρονολογίες, μάχες, νίκες ή ήττες, κατορθώματα ή ταπεινώσεις του επονομαζόμενου ελληνικού έθνους. Που μας έβαλε παρωπίδες και μας έχωσε πίσω από χαρακώματα απέναντι σε λογιών των λογιών «εχθρούς».

Σχολικές γιορτές, λαμπρές επέτειοι, χάρτινα (ή πλέον πλαστικά) σημαιάκια, ποιηματάκια και παρελάσεις. Εθνική περηφάνια.


Με θράσος λοιπόν, παραθέτω τους παρακάτω στίχους:

Θανάσης Διάκος έψηνε στη Λιβαδειά σουβλάκια
Ο Ομέρ Βρυώνης πέρναγε και ήθελε ουζάκια
Δεν σε σερβίρω άπιστε – σουβλάκι δεν σου φτιάχνω
Κι ο Ομέρ Βρυώνης έκραξε «σουβλάκι θα σε κάνω»

«Μάθημα» ή «μάθημα ελληνικής ιστορίας» λέγεται το τραγούδι. Κι αν σε ξένισαν οι παραπάνω στίχοι, άκουσε το ολόκληρο, φίλε Μάρκο, προσεκτικά. (Θα αντιλαμβάνεσαι βέβαια ότι δεν έχω τίποτα «προηγούμενα» με τον Αθανάσιο Διάκο- είχε, ο έρημος, τραγικό τέλος- αλλού είναι το θέμα).





Α, επίσης, έλεος πια, μην ακούσω στο ραδιόφωνο ως επετειακό το τραγούδι του Σαββόπουλου «Ωδή στο Γεώργιο Καραϊσκάκη». Ας πει και κάποιος ότι άλλον από τον Καραϊσκάκη είχε στο μυαλό του ο Σαββόπουλος όταν το έγραφε!



«Μάθημα» στίχοι Λίνα Νικολακοπούλου, μουσική Σταμάτης Κραουνάκης, ερμηνεία Γιώργος Μαρίνος. Βρίσκεται σε ζωντανή ηχογράφηση στο δίσκο του 1984 «Στον αστερισμό της Μέδουσας» στο εξώφυλλου του οποίου αναγράφεται «ακατάλληλος δίσκος για παιδιά» (και για εθνικόφρονες εν προκειμένω).
Η εκτέλεση που παρατίθεται παραπάνω στο βίντεο, είναι από το δίσκο «Αυτός ο Γιώργος» του 1991.

2 σχόλια: