19 Μαΐου 2009

Σχόλασε το γλέντι τώρα



Σχόλασε το γλέντι τώρα


Τέλειωσε λοιπόν και η Eurovision, αφήνοντας τη χώρα σε ένα άγριο τηλεοπτικό θρήνο, αλλά και το έθνος χωρίς θέμα να ασχοληθείται για να ξεχνιέται.

Γιατί το στιχάκι σαφώς και δεν αναφέρεται μόνο στη Eurovision, ένα ανώδυνο φεστιβάλ τραγουδιού όπου κάθε επαρχιώτικη χώρα προσπαθεί να κάνει το κομμάτι της. Άλλο είναι το μεγάλο γλέντι που σχόλασε.

Μιλάω για κείνο το φαγοπότι των τριών τελευταίων δεκατιών που μας κληροδότησε απλήρωτους λογαριασμούς, ακάλυπτες επιταγές και ισόβια γραμμάτια. Σ' εκείνη τη διαβόητη "Κρίση
" αναφέρομαι. Οικονομική μας την προσδιορίζουν, αλλά μάλλον μια τέτοια θα ήταν λιγότερο επώδυνη.

Εγώ τη βλέπω να μετατρέπεται σε Κρίση ολόκληρης γενιάς, της δικής μας. Μιας γενιάς που η ψεύτικη -όπως αποδείχτηκε- ευμάρεια την είχε καλομάθει: Την ντάντεψε και τη μεγάλωσε προικίζοντάς την με ένα σωρό εφόδια και δεξιότητες και τώρα την αφήνει μόνη σε ένα κολοσσαίο να την κατασπαράξουν τα ανθρώπινα θηρία του ακραίου καπιταλισμού.

Θα αισθάνεσαι υπέργηρος στον κόσμο των ακμαίων

Κι έπειτα βλέπω την "Κρίση" να μεταλλάσσεται σε προσωπική -ενδοσκοπική. Να στρέφει την κάνη της και να στοχεύει έναν έναν μας ξεχωριστά, να πυροβολεί εξ επαφής τα όνειρά μας και να τα θρυμματίζει σα γυάλινη επιφάνεια.

Μου λες να κοιταχτούμε στον καθρέπτη.
Το είδωλο μας απέναντι είναι αμείλικτο:
Λίγο στραπατσιρισμένο, κάπως συμβιβασμένο με τα λίγα μας αλλά με ένα σωρό χρέη. Με κάμποσες πρόωρες γκρίζες τρίχες στα μαλλιά ή στα γένια. Και παρότι στην αρχή, με μια αίσθηση ότι ζούμε τα δειλινά μας.



Ύστερα ήρθαν δειλινά θολά και βουρκωμένα
άλλος ξεπούλησε φθηνά, άλλος αγόρασε ακριβά
κι όσοι ακόμα αντέχουνε μές΄στο σκοτάδι φέγγουν
σαν σήματα φωσφορικά, σαν νυχτωμένα φορτηγά

Άλλοι ξεπουλούν, άλλοι αγοράζουν ακριβά, κάποιοι αντέχουν.
Σε ποιους ανήκουμε εμείς είναι το ερώτημα...


Καράβια αλήτες των Μάνου Λοΐζου- Φώντα Λάδη. Ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου- Νίκος Πορτοκάλογλου. Άλμπουμ: "Αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο" (2007). Πρώτη ερμηνεία: Γιάννης Πουλόπουλος (1965).

Δεν έχεις να πληρώσεις της Δανάης Παναγιωτοπούλου. Άλμπουμ: "Homo logotypus" (2009).

Σήματα φωσφορικά των Σωκράτη Μάλαμα- Άλκη Αλκαίου. Άλμπουμ: "Ένα" (2002).

2 σχόλια:

  1. Πράγματι, κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Πολύ σωστές οι σκέψεις σου και πανέμορφα τα τραγούδια (ειδικά τα "Σήματα" από τα πιο αγαπημένα μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίδια γενιά, ίδιοι φόβοι και ανησυχίες...

    Ευχαριστώ Stepas :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή