5 Απριλίου 2009

Της Φριντζήλα


Μετά την εξωστρεφή -χαζοχαρούμενη για οποιονδήποτε κακοπροαίρετο- βόλτα μου στο κέντρο που με γέμισε γύρη και μου άφησε μια ελαφρά αλλεργία, μέσα στο σαββατοκύριακο πήγα θέατρο. Στου Χουβαρδά φυσικά, που έχει ανανεώσει το Εθνικό και -μαζί με το Λούκο του Φεστιβάλ Αθηνών- μας έχει κάνει να νιώθουμε ότι τα λεφτά (μας) για τον πολιτισμό πιάνουν τόπο.


"Φορτουνάτος" η παράσταση, της Μάρθας Φριντζήλα η σκηνοθεσία.

Τη Φριντζήλα φυσικά τη γνωρίζεις αγαπημένη μου BlackForest ως εξαίρετη τραγουδίστρια, μάθε όμως ότι είναι και ικανότατη σκηνοθέτις, αφού κατάφερε από ένα κείμενο του 1655 -της κρητικής αναγέννησης παρακαλώ- να βγάλει γέλιο αβίαστο και λυτρωτικό, που τόσο ανάγκη έχουμε σήμερα. Μπράβο λοιπόν σε εκείνη αλλά και την ομάδα της -χαρά θεού όλα τα παιδιά στις ερμηνείες- που έκαναν μια τόσο ευφάνταστη παράσταση...


Σκέφτομαι ότι είναι η δεύτερη φορά που η γυναίκα αυτή μου προσφέρει απλόχερα συγκίνηση και ακριβή ψυχαγωγία μέσα σε διάστημα λίγοτερο από μια άνοιξη (πρόσφατα την απόλαυσα με τη Τάνια Τσανακλίδου στο Μετρό να τραγουδά γεμάτη πάθος και σπαραγμό, αλλά και χαρά και χιούμορ). Κι αναλογίζομαι ότι αν είχαμε περισσότερους ανθρώπους σαν την κυρία αυτή, πολυσχιδείς και με τέτοια καλλιτεχνική ευαισθησία, ο τόπος μας θα ήταν λιγάκι πιο αισιόδοξος.

Κλείνω με το "κομμωτριάκι", στιγμή ευδαιμονίας από την παράσταση στο Μετρό, μιας και προχθές πήγα για κούρεμα και με περιποιήθηκε κι εμενα ένα "κομμωτριάκι με βλέμμα απλανές και πιστολάκι σαν τρίαινα"...

Στα κομμωτήρια μέσα - τα νέα ιερά -
ιέρειες χτενίζουν και βάφουν τα μαλλιά.
Στο τέλος τα κομμένα, τα λόγια κι οι χρησμοί
σκουπίζονται και πέφτουν στου χρόνου τη σχισμή.

- Κι ένα κομμωτριάκι με βλέμμα απλανές θέλει να
κατακτήσει του κόσμου τις χαρές.

Κρατάει το πιστολάκι σαν να 'ναι τρίαινα,
στη θάλασσα της κόμης σηκώνει κύματα.
Κι ο νους της ταξιδεύει, απλώνει τα πανιά.
Άγιε Νικόλα βόηθα να πέσει μαλακά.

- Ένα κομμωτριάκι με βλέμμα απλανές βγήκε να
κατακτήσει του κόσμου τις χαρές.




Φορτουνάτος του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου. Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα. Εθνικό Θέατρο-Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος"

Μετρό (Γκύζη & Κάλβου 83) με τις Τάνια Τσανακλίδου- Μάρθα Φριντζήλα.

Κομμωτριάκι του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ερμηνεία: Μάρθα Φριντζήλα. Άλμπουμ: "Διάφανος" (2006)

2 σχόλια:

  1. Ηρθα μια βόλτα να πώ μια καλησπέρα και καλορίζικο το μπλόγκ! Δεν προλαβαίνω σήμερα να κάτσω πολύ αλλά τώρα που έμαθα το δρόμο! Σας προσθέτω και στα link μου ΑΜΕΣΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστούμε πολύ! Μας τιμά η παρέα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή