31 Μαΐου 2010

ένας λαός που τον 'μποδίζουν να βαδίζει


Στους δρόμους, αν και ξεθωριασμένες, οι αφίσες ακόμα γράφουν με μεγάλα γράμματα "Σπάμε την πολιορκία". Στους δρόμους που απόψε πέρασε μια μουδιασμένη πορεία διαμαρτυρίας.

Σήμερα πάλι, μετράμε νεκρούς. Έξι, δέκα, δεκαεννιά... στα καράβια για τη Γάζα. Χρόνια τώρα, στη Γάζα έχουν χάσει το μέτρημα. Ένας ολόκληρος λαός που τον 'μποδίζουν να βαδίζει. Κι εσύ κοιτάζεις τ' άστρα.




Να το λοιπόν
γιατί δεν καταδέχομαι
να υψώσω το κεφάλι μου στα αστροφώτιστα διαστήματα



"Μικρόκοσμος", ποίηση Ναζίμ Χικμέτ σε απόδοση Γιάννη Ρίτσου, μουσική Θάνος Μικρούτσικος, ερμηνεία Μαρία Δημητριάδη, από το δίσκο "Πολιτικά Τραγούδια" (1975).

2 σχόλια:

  1. Φοβάμαι πως δεν είναι ένας ο λαός που τον εμποδίζουν να βαδίσει αλλά δύο, παγιδευμένοι στο ρόλο που τους ανέθεσαν ακούσια. Μια εξουσία που δε σέβεται τους ξένους έχει δύναμηνα συντρίψει τους δικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα δεν είναι ένας ο λαός που τον εμποδίζουν να βαδίζει. Ο συγκεκριμένος όμως λαός ζει αποκλεισμένος από το 2007, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής και περίθαλψης. Οι δολοφονικές επιθέσεις δε, είναι καθημερινές.
    Με αφορμή τα συμβάντα στην ανθρωπιστική αποστολή του στόλου της ελευθερίας, αναφέρθηκα στην τύχη του παλαιστινιακού λάου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αναλυτικά την εξωτερική πολιτική και τα παιχνίδια που παίζονται εκεί. Εδώ εκφράζω τη λειψή άποψη μου για τα αυτονόητα, με μια γερή δόση συναισθηματισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή