31 Ιανουαρίου 2010

ξυπνοπνευματύπνωση


"Τρεις (εφημερίδες) όλες κι όλες είχε αγοράσει στη ζωή του. Ένα "Κήρυκα" του '54, μια "Κρήτη" του '65, μια "Εθνική Φωνή" του '68 και κάπου δυο φορές το χρόνο ξανάριχνε μια ματιά στα παλιά νέα. Δεν ήταν τσιγκούνης, απλώς δεν χρειαζόταν περισσότερες ειδήσεις."

Μισό εξώφυλλο από τοπική εφημερίδα του Οκτώβρη του 1992 βρήκα πεταμένο στην αποθήκη που έκανε λόγο για συζητήσεις στη Βουλή για την τρομοκρατία, μετρούσε την καμένη γη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, έβρισκε σε απόγνωση τους ελαιοκαλλιεργητές λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού και αναδημοσίευε απόσπασμα από επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον πρωθυπουργό.

Μετά από σχεδόν 18 χρόνια, συζητήσεις επί συζητήσεων στη Βουλή, καθιερωμένες πια οι πυρκαγιές, οι αγρότες εκεί που τους αφήσαμε, ακόμα κι ο Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζει να στέλνει επιστολές, εντατικά μάλιστα.

Την ένδεια του δημόσιου βίου της χώρας και τη λειψή πολιτική την κόβουμε και την ράβουμε σύμφωνα με το γούστο μας, λαμβάνουμε υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις της μόδας και την φοράμε ρούχο καθημερινό. Τη στολίζουμε με "σπουδαίες" λεπτομέρειες, "νέες" αποκαλύψεις που καταφτάνουν συνεχώς, δηλώσεις, κριτικές, σχόλια, σχόλια πάνω στα σχόλια που γεμίζουν εφημερίδες, καταναλώνουν "πολύτιμο" τηλεοπτικό χρόνο και διαχέονται στο διαδίκτυο αυτοστιγμεί.

Φύλλα, σελίδες, παράθυρα, κανάλια, κλικ, πολλά κλικ, αριστερά, δεξιά, άνοιγμα συνδέσμου σε νέο παράθυρο. Κλείσε κανένα παράθυρο, θα κρυώσεις.

με σούπερ ενημέρωση, τροφή και διασκέδαση
θα πλέεις σ' ευφορία




Ξερνάω τη μπαταρία
δεν εκτελώ εργασία
δεν θέλω ενημέρωση, κορσέ και διασκέδαση
γουστάρω ελευθερία 



"Τρεις όλες κι όλες… … δεν χρειαζόταν περισσότερες ειδήσεις", απόσπασμα από το μυθιστόρημα "Κουστούμι στο χώμα" της Ιωάννας Καρυστιάνη, εκδόσεις Καστανιώτη, πρώτη έκδοση 2000.
"Μπαταρία" του Νικόλα Άσιμου. Μια ζωντανά ηχογραφημένη επανεκτέλεση από την Σωτηρία Λεονάρδου υπάρχει στο δίσκο Sing City (Σωτηρία Λεονάρδου, Βασίλης Γισδάκης και Στέλιος Μποτωνάκης live στο Κύτταρο), 2009.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου