15 Νοεμβρίου 2010

Φωτογραφία σημάδι των καιρών

Η εβδομάδα που πέρασε, μια θολούρα εκλογολογίας σε ένα τοπίο, φευ, τραγικό. Αναπάντεχα, χαμένοι σε μια διαφήμιση, εν τω μέσω των βαθιά νυχτωμένων τηλεοπτικών προγραμμάτων, τέσσερις στίχοι μόνο αρκούσαν να δώσουν το στίγμα:

Πορνογραφία σημαίνει ανταρσία
απελπισία, σκοτάδι και μαγεία
Πορνογραφία σημαίνει στην ουσία 

Φωτογραφία σημάδι των καιρών.

Ανατρέχω στο σημείωμα του δίσκου, είκοσι οχτώ χρόνια πριν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ είναι το υποκατάστατο της ερωτικής επικοινωνίας και σε προέκταση, το υποκατάστατο της κάθε ανθρώπινης επικοινωνίας. Το υποκατάστατο της αλήθειας.

ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ είναι η πλαστογράφηση των λέξεων και των εννοιών. Η πλαστογράφηση της αλήθειας. Η πλαστή ταυτότητα κάθε αλήθειας.

ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ πραγματοποιούν τα κόμματα και οι πολιτικές παρατάξεις, οι επονομαζόμενες «προοδευτικές», που οικειοποιούνται αυθαίρετα και με θρασύτητα την κάθε αναμενόμενη ιστορική αλλαγή και μ’ έντεχνη δολιότητα διαβρώνουν το κοινό αίσθημα και την κοινή λογική, καθιστώντας έτσι το πλήθος, την μάζα, όργανο για κάθε καιροσκοπική και ανελεύθερη επιδίωξη τους.

ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ είναι ο Χομεϊνισμός, αρρώστια του καιρού μας, η δημιουργία ενός απέραντου στρατοπέδου απελπισμένων, που αρχίζει από τις στέπες του Brezhniev, του Jarouzelski και του Ceausescu, περνάει από τις πνιγμένες στο αίμα και δυστυχισμένες χώρες του Khadafi και φτάνει ως τις απελπισμένες πάμπες του Pinochet και του Vidella.

ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ είναι ακόμα, η δολοφονία του αθώου βλέμματος χιλιάδων παιδιών της οικουμένης, ο εθισμός του κόσμου μας με το τρομαχτικό, η καλοζωισμένη αναισθησία μας στου διπλανού τον πόνο. Και αυτά όλα στ’ όνομα των αλλαγών και του μέλλοντος. Για να θυμάμαι πάντα τα λόγια ενός μαύρου φίλου μου στην Καλιφόρνια: «Όσοι δεν μπορούν ν’ αγαπήσουν τον πλαϊνό τους επιδιώκουν ν’ αγαπήσουνε τον κόσμο». 


 

ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ τέλος, είναι ένα παιχνίδι ευαισθησίας με λέξεις, μουσική και χρώματα που περιγράφει ένα κόσμο απίθανο από τη Marilyn Monroe ως τη Rosa Luxembourg από τον Sherlock Holmes ως τη Σαπφέτ Νοτερό. Που περιβάλλει εσάς κι εμένα, τους φίλους μας και τους εχθρούς μας, τον παραλογισμό και τη σοφία μας.
Μάνος Χατζιδάκις


"Πορνογραφία" , χορωδία, στίχοι Άρη Δαβαράκη και Μάνου Χατζιδάκι, μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Από τον δίσκο "Πορνογραφία" με μουσική και τραγούδια για το ομώνυμο μουσικό θέαμα (1982).

2 σχόλια:

  1. Α ρε τι δισκάρες βγαίναν ..Πάλι καλά που το βάλανε στην Καθημερινή και μπήκε η καρδιά στη θέση της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η καρδιά μας πάνω-κάτω ξέρει που βρίσκεται ;)
    η προσφορά της Καθημερινής τουλάχιστον καταπραΰνει τους πόνους της τσέπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή