4 Ιανουαρίου 2011

Αυλαία για το Δίφωνο

Ένα περιοδικό που είχε συνδεθεί στενά με το ελληνικό "έντεχνο" τραγούδι έκλεισε οριστικά. Ο βίος του υπήρξε πολύπαθος τα 16 χρόνια που μεσουράνησε στον τύπο. Έζησε μεγαλες δόξες -επί Άννας Βλαβιανού και της ομάδας της, στην οποία ανήκε και η αγαπημένη μου Στέλλα Βλαχογιάννη (αργότερα θα διατελούσε και διευθύντρια) αλλά ως περιοδικό επλήγη σημαντικά όταν η ίδια η πρώτη ύλη του -το αποκαλούμενο "έντεχνο"- άρχισε να καταρρέει.

Τον τελευταίο καιρό, μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα -
αλλαγές διεύθυνσης, αποχωρήσεις συνεργατών, κρίσεις ταυτότητας, πτώση τιράζ και διαφημίσεων- είχε μαζέψει μια αρκετά ενδιαφέρουσα συντακτική ομάδα και φαινόταν να βρίσκει το βηματισμό του, όμως η εκδοτική κρίση δεν θα μπορούσε να το αφήσει ανεπηρέαστο.

Προσωπικά είναι ένα περιοδικό που μού άσκησε μεγάλη επιρροή, με διαμόρφωσε αισθητικά μέσα στο '90, μού χάρισε εξαιρετικές μουσικές συλλογές (τις επιμελούνταν ο Γιώργος Τσάμπρας) και με δίδαξε ό,τι γνωρίζω για το ελληνικό τραγούδι.
Η είδηση του κλεισίματός του με θλίβει αφάνταστα αλλά δεν μπορώ να την δω αποκομμένη από την ευρύτερη δυσώδη κατάσταση που επικρατεί στο τραγούδι και τη δισκογραφία.

Λυπάμαι πραγματικά για τους ανθρώπους που απασχολούνταν σ' αυτό, αλλά είμαι σίγουρος ότι τα καινούρια μέσα -όπως είναι το διαδίκτυο- θα είναι πιο φιλόξενα για εκείνους από ότι ο παραδοσιακός τύπος. Καλή τους συνέχεια.





Στο πα και στο ξαναλέω Παραδοσιακό. Ερμηνεία: Νατάσσα Μποφίλιου. Από το cd που είχε κυκλοφορήσει μαζί με το τεύχους 141 του Διφώνου στις 05/2007.

5 σχόλια:

  1. Κρίμα ήταν πολύ καλό περιοδικό. Το καλύτερο του ομίλου που άνηκε. Κι εγώ με το Δίφωνο μεγάλωσα αλλά δυστυχώς ακολούθησε τη πτωτική πορεία του "έντεχνου".

    Καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λυπαμαι για τους ανθρωπους που εχασαν δουλεια αλλα στην τελικη οταν δε σε αγοραζει το κοινο καποιο λαθος κανεις
    και το διφωνο για μενα εκανε πολλα
    ακριβη τιμη
    εμμοννη στους ποιοτικους και καλα που δνε ηταν πανω απο 15 κατα την αποψη του
    κριτικες με εμπαθεια και αναλογα την κυκλοφορια cd του καθε καλλιτεχνη
    και cds διαφορα μεσα αδιαφορα, παει η καλη εποχη του διφωνου που εκανςε συλλοογες που μειναν στη ιστορια και τις εχω ολες
    το χω πληρωσει το διφωνο
    οχι δεν αλλαξε η εποχη
    το διφωνο αλλαξε
    και δε το ξαναπληρωσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλή χρονιά με αντοχή , υγεία και αισιοδοξία .... κρίμα για το Δίφωνο !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οτι εχει πάρει στα χέρια του ο Γιαννίκος το εχει κατάστρεψει. Η αλήθεια πάντως είναι οτι οι ανθρωποι κάνουν την διαφορά ,και σίγουρα αν στα χέρια της βλαβιανού η της Στελλας τα πράγματα θα ηταν διαφορετικά. Αλλά αλλαξε η εποχή. Αλλά και η μουσική. Θα ηταν σκληρό να πω οτι για μένα το Δίφωνο είχε τελειώσει ,εκει γύρω στο 2002 ?

    Οπως να χει τα τεύχη του είναι ιερά,τα κρατάω ακόμη (ολα ανιψιέ) Το θέμα το πιο βασικό είναι οι εργαζόμενοι τώρα ,ολα τα αλλα είναι απλώς αφρος..Να χουμε να λέμε..(αι λαβ Δίφωνο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως τελικά το Δίφωνο αποδείχτηκε πολύ σκληρό για να πεθάνει... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή